November kan med rette kalles den brune tiden. Men, med noen smarte valg i hagen så kan du godt ha farger på høst og vinter! Når blomstene gir opp så tar bærene over og gir liv på flere måter ;)
Jeg er jo som dere veit ekstra opptatt av dyrelivet i hagen, året rundt. Og når kulda slår ut plantene så er fuglene og ekorna av det som bringer mest hageglede. Jeg henger naturligvis ut fuglematere, men synes også det er morsomt å plante til i hagen slik at hagen kan bidra direkte til fuglene.
Og da er det ikke noe som er bedre enn planter med bær! Ved å velge litt smart så får jeg vakre bær på buskene, og så enda vakrere syn av fugler som fråtser. Jeg har funnet frem til ti busker og trær jeg veit fuglene kan like, i teorien. Nå er fugler flest litt egenrådige i matveien, så selv om noen fugler liker disse bærene så er det ikke sikkert at fuglene i hagen din vil ete de. Men, uansett så har du en vinn-vinn situasjon ettersom bærene jo er dekorative i seg selv.
Veldig hyggelig om du vil dele dele egne erfaringer på vakre busker som fuglene setter pris på i kommentarfeltet her eller på Facebook, alltid stas når dere bidrar!
10 busker med vakre bær fuglene liker (og mange av de kan du spise sjøl også):
![nyper-1]()
Roser, Rosea (roses)
Det er mange roser som danner nyper. De «flittigeste» er blant de gamle sortene som blomstrer kun en gang. Alle rosenypene er spiselige, både for fugler og mennesker.
Les denne artikkelen hos Odla for forslag på rosebusker med mange og flotte nyper
.
![tindved]()
Tindved, Hippophae rhamnoides (common sea-buckthorn)
Tindved kan bli et fem meter høyt tre, men om du dyrker den for bæra så er du jo mer tjent med å holde den som en lavere busk naturligvis. Bærene på tindved er så absolutt spiselige, med en unik syrlig smak og høyt vitamininnhold. Busken har små smale dekorative blader i en grågrønn farge. Tidnved er særbo, hvilket vil si at du bør ha en hann og en hunnbusk.
.
![svarthyll]()
Svarthyll, Sambucus nigra (elderberry)
Svarthyll er et relativt romslig buskete tre i sin orginale form, men det tåler meget godt beskjæring. Det finnes også flere ulike navnsorter som har mørkt bladverk og noen med limefarget bladverk. Bildet her viser den rene arten, men jeg har også i hagen en mørkbladet som heter Black Lace. Min er fortsatt litt ung, men setter da noe bær (de er dog ikke så synlige mot det mørke bladverket).
Fuglene er så begeistret for bæra at jeg har slitt litt med å få tatt bilder av de før de blir oppspist…
Bærene på svarthyll er spiselige for mennesker, men det er blomstene som gir best smak!
.
![sargenteple-1]()
Sargenteple, Malus toringo var. sargenti (crabapple)
En storvokst busk som kan bli 2-4 meter, men tåler godt beskjæring (det går da dog utover blomst og bærsetting). Dekorative blomster og bær!
Så langt mine søk viser så er ikke sargenteple giftig.
Les om sargenteple hos Eplanter
.
![kvitrogn]()
Rogn, sorbus (Rowan)
Rogn blir høye buskaktige trær og er vel kjent for de fleste, men veit du at det finnes mange spennende arter og kultivarer, som feks kvitrogn? Vanlig rogner svært populært blandt fuglene, da spesielt den vanlige røde rogna, kvitrogn har en litt forvirrende farge så den får ofte henge på lengre, men når de først oppdager den så.. Jeg veit at ordinær norsk rogn er spiselig for mennesker, men veit ikke om det også gjelder kvitrogn.
Kvitrogna (som du ser på bildet over) er godt egnet også i små hager da den holder seg under tre meter, og den er jo unektelig dekorativ, eller hva?
Les om kvitrogn hos NMBU (NMBU=Norges miljø- og biovitenskaplig universitet, aka høyskolen på Ås)
.
![glansmahonia-1]()
Glansmahonia, Mahonia aquifolium (Oregon grape)
Glansmahonia er en liten busk med vintergrønne blader som kan ligne litt på kristorn. Den har gule blomster på våren, og disse flotte blå bærene på høsten. To av naboene mine har glansmahonia, og buskene blir grundig spist tomme av horder av trost og stær hver høst.
Bærene er spiselige også for mennesker.
Les om glansmanonia hos NMBU
.
![eldkvede-]()
Småildkvede, Chaenomeles japonica (Japanese Quince)
Halvlav busk. Har på våren pene blomster (som humlene digger), og får så på høsten disse vakre fruktene. Ildkvedefrukt skal ha en interessant smak og jeg veit de bruker den til geleer og kaker mm i bla England. Busken har noen spektakulært ondskapsfulle nåler.
Les om ildkvede her, og hos NMBU
.
![svartsurbær]()
Svartsurbær, Aronia (Chokeberrie)
Busk som blir opp til to meter høy, brukes ofte i hekk og setter (om den ikke beskjæres) mye bær. Svartsurbær får noen fantatisk flotte høstfarger, som tar seg ekstra godt ut mot de sorte bærene.
Svartsurbær har ett høyt innhold av antioksidanter, og det er påvist helsegevinst av å innta den
Les mer om svartsurbær her
.
![ildtorn]()
Ildtorn, pyracantha-coccinea (Firethorn)
Halvstor busk som vanligvis i norge holder seg fra en til tre meter (avhengig av trivsel og sort). Den er lite herdig, lun H3 er vel maks tror jeg. Men der den trives så kan ildtorn være et imponerende skue på høsten, litt overveldende faktisk når den virkelig er i humør til å sette bær. De kommer mange, tett og sitter lenge på. Ja om ikke fuglene eter de opp da… ;)
Det finnes en rekke kultivarer, som kan ha farger fra gul til orange og rød. Bildet viser den rene arten.
Internett er ikke enig med seg selv i om ildtornbær er giftige eller ikke. Hvilket får meg til å tenke at det ikke er så nøye om et barn eter ett bær, men at du absolutt bør gjøre noen undersøkelser før du bruker den til gele.
Les mer om ildtorn hos på NMBU
.
![Kjernebiter-barlind]()
Barlind, Taxus (yew)
Best kjent for å være et vintergrønt hekkealternativ til tuja, men den kan altså ha flotte bær. Jeg hadde tidligere en busk, og ett år slo den til med mengder av bær som tiltrakk seg trost og kjernebiter og flere av småfuglene. For at den skal få bær så må du være forsiktig med beskjæringen. Barlind er forresten helt fantastisk til beskjæring, godt egnet til store fasongklippede ornament og hekker.
OBS: Barlindbæra er giftig for mennesker og de små røde bærene kan virke fristende på barn og dermed ikke egentlig den beste busken å anbefale bærene til. Meeen, siden det var den eneste busken jeg hadde bilde av at fuglene spiste, så fikk den være med lell ;)
Les mer om barlind
.
S minner jeg på to planter jeg nylig skrev om som begge har superdekorative bær fuglene digger:
* Perleberberis
* Beinved
Og du, fikk du lyst til å mate fuglene på konvensjonelt vis så finner du mange tips her:
Del