Quantcast
Channel: Moseplassen » Dyr
Viewing all 131 articles
Browse latest View live

20 blomster du kan så nå som humla digger – jeg lodder ut 100 frøposer!!!

$
0
0

I dag åpner hagemessen på Lillestrøm. Jeg har en liten inspirasjonshage og holder foredrag under messen, med temaet «levende hager», altså gledene og viktigheten av å ha hager hvor man ønsker små hagegjester velkommen.  Les om levende hager her.

humle-konk400

Jeg har god kontakt med hagegrossisten Nordic Garden. Når de fikk høre jeg skulle på hagemessen for å snakke varmt om å invitere humler og andre dyr inn i hagen, så lurte de på om jeg ville dele ut noen frøposer med blomster som humlene (og sommerfuglene) kan like. Og det vil jeg jo!

Jeg har plukket ut tyve flotte blomster du kan så direkte ut i hagen og få blomstring på i år, og har fått tilsammen 100 frøposer å dele ut! Jeg trekker ut ti heldige lesere som hver får ti poser – og alt du trenger å gjøre for å delta er å like Moseplassen på Facebook. Klikk her for å melde deg på!

.

Disse frøene er valgt ut fordi de er gode matkilder for humlene, som trenger din hjelp! Vi er avhengige av at humlene bestøver blomstene på frukt og grønnsaker, for uten bestøvning kan de ikke sette frø og frukt, og dermed får ikke vi noe mat å spise. Dessverre er bestanden av humler (og bier) i reduksjon, det er mange grunner til det, men en av de er at de ikke har nok mat hele året gjennom. Du kan være med på å berge humla, og samtidig få en vakker hage, ved å så disse frøene:

20 frø som humla digger at du sår:


humleblomster-NG-8 humleblomster-NG-5 humleblomster-NG-17 humleblomster-NG-7 humleblomster-NG-4 humleblomster-NG-2 humleblomster-NG-16 humleblomster-NG-3 blomkarse humleblomster-NG-18 humleblomster-NG-9 humleblomster-NG-15 humleblomster-NG-14 humleblomster-NG humleblomster-NG-13humleblomster-NG-6humleblomster-NG-11 humleblomster-NG-20 humleblomster-NG-19humleblomster-NG-10

Konkurransen løper til og med lørdag 12. april. Vinnere blir kontaktet pr telefon og får frøene tilsendt pr post.

Del


Nytt gøyalt fuglekassedesign! Jeg er på NRK Nitimen i morra

$
0
0

I morgen tidlig (tirsdag) fra ni til elve blir jeg å høre på nitimen på NRK P1. (Du kan høre det på denne lenken etter sendetid). Og hva skal jeg der? Joda, jeg skal bygge fuglekasse!

I anledningen har jeg designet en helt egen nitimefuglekasse. De ønsket seg det og jeg kom heldigvis ganske raskt på noe jeg synes er en riktig genial ide. Denne kassen har et potensiale for å gjøre mye kreativt ut av og jeg gleder meg til å pønske ut noe dekorelement fremover, og til å se hva dere lesere finner på :) Lager du en kasse basert på dette så vil jeg svært gjerne høre om det!

Jeg legger ved komplette arbeidstegninger og beskrivelse for byggingen. Jeg har tatt bilder av byggingen av kassetypen sånn at den skal bli enkel å forstå også for de uerfarne snekkere, og det er min fars hender som jobber. Så kommer det en oppdatering etterhvert med bilder av nitimekassen :)

Slik bygger du kassen:

Du trenger:
- Bord i 12,3 cm bredde, og 144cm lengde. Ubehandlet virke. Uhøvlet på siden som vendes inn, høvlet vender ut.
- Kryssfinerplate for dekorelement.
- Skruer eller spiker for montering
- En litt stor spiker som lås på døra.
- To øyeskruer for oppheng
- Stikksag
- En hammer eller drill
- Et bor for å ta hull til innflyvningshullet
- Maling

fuglekasse-maal
Klikk her for en stor tegning om du vil skrive ut.
Klikk her for nitallet om du vil skrive ut det.

Arbeidsbeskrivelse:
1. Tegn opp:
- Mål ut og tegn opp selve kassen med en blyant.
- Dekorelementet: Vil du lage en nitimekasse så kan du skrive ut tegningen ovenfor på et A3 ark og klippe ut og bruke som mal, eller du kan lage ditt helt eget dekorelemet. Her er det bare å ta fantasien i bruk!

2. Sage:
- Sag etter strekene.
- Ta hull til innflyvningen diameter 2,7 eller 3,2 cm.
- Lag drenshull i bunn av kassen.

3. Pusse:
Bruk sandpapir og puss litt på alle ender. Kassen blir penere, og du slipper flis i fingrene senere.

4. Montering:
Obs. Monter slik at den ru siden vender inn mot kassen! Dette er viktig fordi fugleungene bruker den ru veggen for å klatre ut av kassen.
Obs-obs, kassen jeg har fotografert avviker litt fra målene på arbeidstegningen fordi jeg ikke hadde noe bord på 12 cm i huset, min kasse består derfor av 14,5 og 10 cm bord. Ingen praktisk betydning, bare ser litt anderledes ut.

fuglekasse-diy-9fuglekasse-diy-8
- Skru sammen veggene.

fuglekasse-diy-7
- Skru fast bunnplata. (Lønner seg egentlig å lage drenshullet først)

fuglekasse-diy-5
- Skru sammen taket

fuglekasse-diy-3
- Låsning for lokket kan lages ved at du borrer ett hull som er litt større enn en spiker, og så stikker du en spiker inn i hullet. Spiker må være minst fire cm lang.

5. Maling
- Mal dekorelementet og kassen utvendig. Ikke mal kassen innvendig.

6. Finish
- Monter på dekorelementet.

fuglekasse-diy-1
- Fest på opphenget. Feks to øyeskruer på baksiden. En avstandskloss (dvs en fem cm lang bordbit) midt på gjør at den også kan henge mot en husvegg. Bruk helst en tykk ståltråd for å henge opp kassen, ikke tau, tau holder ikke like godt.

7. Oppheng:
Heng kassen i et tre eller på en husvegg, ca to meter over bakken. Velg en del av hagen som er rolig, jo mer ro jo mer sannsynlig er det at du får leieboer.

.
anne-fuglekasseLES MER:
Les mer om fugl i hagen her. Der er tips både til andre typer boliger, til hvordan få en godt besøkt foringsplass og til hvordan identifisere hagens fugler.

Det kommer oppdatering med bilder av nitimekassen når den er laget, (og underveis på nitimens facebookside), så langt så har jeg bare skrudd sammen en kropp for å teste ideen. Så håper jeg dere vil høre på meg i morgen, og så håper jeg at dere vil dele fuglekassebilder med meg etterhvert om dere lager noen basert på mine oppskrifter!

Del

Ekornkasse: Bygg bolig til ekornet:

$
0
0

Har du et ekorn i hagen? Lag en bolig til det! Ekorn bor vanligvis i store reder av kvist og gress og mose (kalles bol), men flytter gjerne inn i egnede kasser. En ekornkasse i hagen øker sannsynligheten for at de vil bo nær deg, og dermed får du se mer til de og kanskje ungene dens :)

Jeg har utformet denne kassen slik at den er optimal for ekornet behov, og  meget enkelt å bygge. Av verktøy trenger du kun håndsag, hammer og spiker (eller skruer og drill), og så er det fint om du har litt sandpapir. Byggemateriale er et 240cm  langt bord som er 198mm bredt og 19mm eller 22mm tykt og uhøvlet på en side.

- Har du i stedet lyst til å bygge noe til fuglene? Jeg har designet to ulike fuglekasser: En koselig stue, og et mer moderne fuglehus. Begge har arbeidstegninger som er enkle å følge :) 

.

ekornkasse

Slik bygger du ekornkassa:

1. Tegn opp:
Mål ut og tegn på planken med en blyant.

2. Sage:
Sag etter strekene. Har du sånn fancy sag du stiller vinkel på så kan det være greit å vite at takvinkel er 31,6 grader.

3. Pusse:
Bruk sandpapir og puss litt på alle ender. Kassen blir penere, og du slipper flis i fingrene senere.

4. Montering:
Bare å beklage, jeg rakk ikke å lage skrittvis bildeserie når kassen ble skrudd sammen, men jeg har lagt inn bilder av ulike vinkler på den ferdige kassen nedenfor. Er du usikker på noe så spør!
Obs. Legg alltid materialene slik at den ru siden vender inn mot kassen!
- Skru ytterveggene sammen, feks slik: Plasser C og D på siden på et bord og legg A på toppen av disse og skru eller spikre de sammen. Snu rundt slik at A vender ned, legg B på toppen av C og D og skru fast.
- Skru fast bunnplata. (Det holder med totalt fire skruer fordelt på to motstående sider). Bunnplata har fått kuttet av alle hjørnene, dette er for å gi god drenering i kassa. Du kan eventuelt borre en par store hull i den (absolutt minimum fem mm diameter)
- Bygg taket: Det består av tre deler. Legg E og F ved siden av hverandre og legg så G oppå forskjøvet to cm og skru fast G til E og F med totalt fire skruer. (se bilde nedenfor)
- Skru på avstandsklossen. Fordi taket har et utstikk bak (pga regn) så må ryggen bygges ut, derfor denne klossen.
- Fest på opphenget. Fire øyeskruer, ett i hvert hjørne av baksiden, eller i avstandsklossen, gir deg mulighet for enkelt oppheng når du er høyt oppe i treet.  Bruk helst en ståltråd for å henge opp kassen, ekorn er glade i gnage på tau..
- Fest på balkonger. Dette er valgfritt, men du kan gjerne bruke avkappet fra prosessen og lage balkong for ekornungene sånn at det er lettere å komme ut de første skumle dagene ;)

ekornkasse-3 ekornkasse-4

EKORNKASSE-nr ekornkasse-2

ekornkasse-7 ekornkasse-6
Øverst ser du kassen fra de to sidene.
Dernest ser du kassen fra inngangssiden, men uten tak.
Og nederst er det bilde av taket og bunnen.

.

5. Oppheng:
Heng kassen i et tre, minst fire meter høyt (gjerne høyere). Viktig at treet ditt står sammen med andre trær eller nær ei strømmlinne slik at ekorna lett kommer seg til og fra. Og det er fint om det er et tre med mye grener å gjemme seg i. Velg en del av hagen som er rolig, og unngå å henge det akkurat der du mater, da blir det konflikt med andre hagegjester.

.

Bygger du ekornkassa?
Jeg blir veldig glad for å høre fra deg om du bygger kassen! Bruk kommentarfeltet, eller enda bedre: Ta et bilde og legg ut på moseplassens facebookside eller på instagram  og tagg moseplassen :)
Har du bygget andre ekornkasser eller opplevd å få ekorn i fuglekassa så fortell gjerne om det også :)

Del

Liljebille, hagegjesten du absolutt skal mose! (ja, selv når du vil ha en levende hage)

$
0
0

Liljebiller!
En sann pest og plage for alle liljeelskere. De er vakre, men gosj så mye ugang de kan gjøre!

Jeg prediker jo at man skal la hagen være en en plass for alle, både oss store og de mange små. Men enkelte blir for breiale og må utvises…. Disse knallrøde billene er en av de hagegjestene du skal drepe så snart du ser de. Det kan dog være litt vanskelig ettersom forsvarsmekanismen deres er å slippe seg ned fra bladet og ned på bakken hvor de blir liggende på ryggen slik at alt du ser (eller mer presist ikke ser) er den jordbrune magen. Så, skal du myrde liljebiller så må du holde ei hand under bladet, ikke prøve å plukke de fra selve bladet.

Lilebiller er vanligvis uhyre oppmerksomme og snare til å slippe seg ned, men disse to luringene var altfor opptatt til å legge merke til meg… Når jeg litt senere på dagen snakket med min mor så fortalte hun at det var helt typisk. Skal man på liljebillejakt så er det akkurat nå som er tiden, for finner du de midt i «akten» så er de langt enklere å overraske ;)

liljebille-2

Del

20 tidligblomstrende busker til glede for deg og humla!

$
0
0

Lyst på en frodigere hage som også er nyttig? Plant en eller flere av disse buskene! De gir vakker blomstring og i enkelte tilfeller deilige bær, og de gir mat til humla.

- Humla trenger nemlig din hjelp! Det lille insektet er meget viktig, og gjør ingen skade. Men dessverre er bestandene av humle (og bier) i reduksjon, og vi hageeiere kan bidra til å motvirke dette, blant annet ved å plante planter som har blomster humlene digger.

Denne oversikten viser humlefavoritter som blomstrer i april, mai og juni. Det er busker her for alle norske hager, også dere i tøft klima. Jeg har oppgitt herdighetsssoner på hver enkelt busk, det er et verktøy for å sørge for at plantene trives i hagen din. Les her om herdighetssoner og hvordan finne ut hva som er din herdighetssone. Vær oppmerksom på at enkelte navnsorter av buskene er mindre herdige enn de rene artene, men det står alltid herdighet oppgit på merkelappen så sjekk den. Har du tenkt til å ha buskene i krukker/kasser så kan de fleste busker takle det om du legger på en herdighetssone, velger så stor krukke som mulig og ideelt sett lar krukken stå under takutstikket om vinteren.

Jeg håper denne listen kan være en øyeåpner. Som dere ser er det lett å gjøre hagen både vakrere og nyttigere. Vil du plante enda flere humlefavoritter så titt litt på humleplantelistene mine, og følg med i ukene fremover, det kommer snart flere plantelister :)

- Og du, del gjerne denne artikkelen med venner! Du kjenner sikkert noen som kunne synes det var kjekt å få tips til gode planter for hagen? Jo flere som planter humlevennlig jo bedre!

Flotte busker som humla digger:

rhododendron-4 rhododendron-5

Rhododendron.
Det er et enormt utvalg av rhododendron, med alt mulig av høyder og farger og størrelse på blader og blomster. Herdighet varierer med art og kulitvar, og du finner rhododendron med herdighet opp til H5. De fleste i salg i Norge ligger vel mellom H3 og H5. Trenger sur jord for å trives.

.

rhododendron-2 rhododendron

Azalea.
Azalea er en spesifikk type rhododendron. Har samme herdighet og trivselsområde som rhododendron, og er like populær med humlene.

.

flicker-blodrips blodrips
Bilde til høyre er tatt av meg, bildet til venstre er tatt av James Gaither

Blodrips:
Herdig til H3, men kan greie H4 om den står lunt. Busken får noen riktig yndige klaser av rosa-røde blomster. Kan bli opp til 2,5 meter høy.

.

syrin-2 syrin

Syrin:
Herdighet: Opp til H7 innland, H5 kyst.
Hvit-, rosa- og lillatoner, én- og flerfarget. Finnes i både enkle og fylte utgaver, velg enkel om du skal fore humla. Høyder varierer noe på sort, kan bli fra en til fem meter høy.

.

ripsklase rips

Rips, solbær, stikkelsbær og bringebær mf:
Bærbusker er nyttige for humlene, og det er veldig nyttig for deg at humlen besøker de. Så har de glede av de på våren og du på høsten ;) Og faktisk så er blomstene på feks rips ganske søte, ikke så synlige akkurat, men absolutt dekorative om du kommer nær nok.
Herdighet varerer fra H4 til H8 på kultivar. Spør på ditt lokale hagesenter slik at du får en busk som passer for ditt nabolag!

.

ildkvede-2 ildkvede
(Bildet er en antagelse, busken var umerket, men det er iallefall en av kvedene)

Småildkvede/ Japansk ildkvede, Chaenomeles japonica
Pene fargesterke blomster i juni i ulike nyanser av orange, (mulig det finnes rosa navnsorter også)
Dette er en av flere av disse buskene som på våren gir mat til humler, og på høsten mat til deg. Småildkvede får noen små epleaktige frukter på høsten som er pene på busken, høyt elsket av fugler og flotte for matlagning.
Planten blir ca en meter høy, (i følge boka, men jeg har sett den høyere) og har noen ekstremt tornete grener.
Herdig til H5 (kilde NRK)

.

Hybridildkvede, Chaenomeles superba
Mye lik sin bror småildkvede, men med større utvalg av farger for blomstene.
Herdig til H4

.

6934363628_768b49ded1_z laubaerhegg
Bildet til venstre er lånt av Rudolf Schafer, bildet til høyre har jeg tatt selv.

Laubærhegg, Prunus laurocerasus
Herdig H3, H4 på kysten. Er nok vanskelig å få til å vokse seg stor om du er på kanten av herdighet.
Laubærheggen er ganske spesiell. I tillegg til å ha nyttige blomster så sekreterer bladene nektar! Den er derfor nyttig for humler og bier også utenfor blomstringssesongen.

.

vibernum vibernum-2
Bildet til venstre er tatt av Martina Oefelin, bildet til høyre er tatt av Jorunn D. Newt

Marskrossved, Viburnum farreri
Herdig til H4
Kan begynne blomstringen meget tidlig, i mildeste deler av landet også før mars men de fleste får vel blomstring først i mars-april. Les om Marskrossved hos NMBU Artikkelen foreslår at man heller planter duftkrossved/keiserkrossved (V x Bodnantense) fremfor marskrossved da den er mer herdig og blomsterrik. Om den fortsatt er humlefavoritt kan jeg ikke si for sikkert, men det er ganske sannsynlig.

.

vibernum-3 vibernum-4
Bildet til venstre er tatt av Suzanne Cadwell. Bildet til høyre er tatt av Kristi

Praktkrossved, Viburnum x burkwoodii
Herdigh til H4
Blomstrer noe senere enn marskrossved, liker seg på en solrik plass med god drenering.

.

flicker-sargenteple-2 flicker-sargenteple
Begge bildene er av Koichi Oda 

Sargenteple, Malus toringo, (Malus sargentii)
Herdig til H6
1,5-2 meter høy, egnet både frittvoksende og i klippet hekk.
En veldig god busk for en levende hage. Nytig for humlene på våren og med masse små dekorative frukter på høsten. Fruktene er veldig populære hos fugl mf.

.

flicker-tartarleddved-2 flicker-tartarleddved
Bilde til høyre av Leo Papandreou, bilde til venstre av Annemod

TartarleddvedLonicera tatarica
Ca to-tre meter høy, herdighet H7 (Planteguiden).
Kommer i mange ulike rosatoner, inkludert koral, og i hvit.

.

flicker-leddved-2 flicker-leddved
Bilde til venstre av Shihmei Barger, bilde til høyre av Dan Mullen

Hageleddved, Lonicera xylosteum
Herdig til H6 (kilde: Trær og busker).
Hageleddved tror jeg er en litt mindre blomsterprydet plante enn sin venn tartarleddveden. Men det ser ut til at den får flotte røde bær på høsten.

.

Buskkaprifol, Lonicera fragrantissima, er også en leddved og en god humleplante. Jeg er noe usikker på herdighet, men tror den ligger rundt H1-H2.

.

flicker-gullgyvel-2 flicker-gullgyvel
Bilde til høyre av Akos Kokai, bilde til venstre av Lynett Schimming

Gullgyvel, Cytisus scoparius
Herdig H5 innland og H6 ved kysten
Så langt jeg veit kun i denne varmgule fargen.

.

CytisusXpraecox-2 CytisusXpraecox

Praktgyvel, Cytisus x praecox
Herdig H4 innlad og H5 ved kysten
Litt flere fargevalg enn gullgyvel men fortsatt primært gultoner. Og litt annen fasong på grener, mer kaskadeform.

.

flicker-snobaerblomst snobaer
Bilde til venstre av Peter Birch, bilde til høyre er tatt av meg.

 Snøbær, Symphoricarpos albus.
Herdig til H7! Søte men nesten usynlige små rosa blomster på forsommer og sommer, lang blomstring. Flotte hvite bær på høsten, finnes også i navnsort med rosa bær. Jeg liker forresten godt å bruke denne busken som bukettfyll for store buketter, bladverket holder seg pent om den klippes ned av og til og blomstene er veldig yndige når en først ser de ;)

.

selje-1 maria-pil
Bilde til venstre er tatt av meg, bildet til høyre av Maria i Strandhuset.

Pil, Salix
Det finnes masse ulike typer pil, den norske selja er en av de. På våren får pil blomster, de fleste tar form som gåsunger. Disse er meget nyttige for humlene. Selje er å betrakte som et tre, men det finnes lavere pil-typer som er mer egnet for våre hager og balkonger.

.

flicker-skjaersmin-2 flicker-skjaersmin
Bildet til venstre er tatt av MattiaMC, bildet til høyre er tatt av Loriane DiSibatto

Skjærsmin (falsk sjasmin), Philadelphus
Herdighet varerer også her på art, men kan være opp til H6.
En høyt elsket busk blant mange, også humlene. Men obs! Det må være de enkle sortene hvor du faktisk kan se blomstens senter, ellers blir det veldig vanskelig/umulig for humlene å hente pollen og nektar.  (Dette gjelder forøvrig alle plantene).

.
.

- Utvalget av busker er gjort ut fra informasjon i boken «Plants for bees» av Kirk og Howes. Dette mener jeg er den beste kilden som er for humleplanter, (humlen er en bie og boken diffrensierer på hvilken av bietyper som liker hva).
- Dersom annet ikke er oppgitt er alle herdighetsangivelser hentet fra Norsk Hageselskaps sortsguide.Takk til Mari Anne som slo opp alle plantene for meg!
- Enkelte av bildene i denne bloggposten er lånt, naturligvis med tilatelse og tydelig kreditering. Alle bilder som ikke er merket har jeg selv tatt.

Håper listen inspirerer! Du finner som sagt flere humleblomster på stikkordet humleplanter, og husk å tipse vennene dine!

.

Del

Spretten Søndag: Ekornmamma :)

$
0
0

Ekorna er godt i gang med familieforøkning, faktisk tror jeg at jeg også i år har to ekornmødre. Helt sikker er jeg ikke, men jeg troor, og håper ;) Ingen av de har flyttet inn i ekornkassene, men det er jo ikke lenge siden de kom opp så det er ikke så rart, jeg håper de blir tatt i bruk for neste kull. I fjor hadde de to ekornmødrene mine tre kull hver seg så jeg har da noen sjangser.

Hvordan jeg veit at de er mødre? Jo, det er å se på magen det… Ekornmor kom innom her i dagtidlig for å by på illustrasjoner. I bildet over ser du hun løfter på armen og viser frem pattene, under ser du den karrakteristiske slamsete post-gravidmagen (ingen fotballekornmammaer her nei). Ekornmager blir forresten ganske store, de kan jo romme opp til seks ekornunger!

Forøvrig vil jeg gjerne fortelle at på onsdagen er skal jeg (sansynligvis) atter en gang på God morgen Norge! De sender live fra hagen og denne gangen blir tema humla. Kanskje kommer Miljøvernministeren også, så blir det prat om humlekrisen og hva vi hageeiere kan gjøre for å hjelpe.
- Det blir kjekt med tv-team her igjen, praktisk med en grunn til å få rydda opp… Og når hagen er ryddig så blir den blogget mer ;)

ekornmor.

Del

Stauder: 30 vakre og herdige humlefavoritter

$
0
0

I dag slår jeg tre fluer i en smekk. Jeg har funnet frem til 30 flotte stauder som er valgt fordi de er vakre, fordi de er så herdige at de kan vokse i nesten alle hager, og fordi de er blant humlas favorittblomster.

- For ja, humla er vår venn, og hun trenger at vi blir flinkere til å plante blomster hun kan spise av. Masse blomster så humlene får nok mat året rundt og opplever at hagen din er en pålitelig restaurant med bred meny og rause porsjoner.
Dette er en av flere humleplantelister jeg har, du finner flere på stikkordet humleplanter.

Håper listen inspirerer :)
Og så håper jeg du skrur på God morgen Norge på Tv2 på onsdag morgen, da sender vi live fra hagen her om humler og andre nyttige insekter!

30 Stauder som både du og humla kan like:

.

ryllik hjelm-1

Bakkeryllik, Achillea millefolium
H7-H8
Blomstrer i juni-juli med blomster i hvit, gul, orange, rosa, rød.

Storhjelm, Aconitum napellus
Herdig til sone H8 (hva er herdighetssoner)
Blomster i juli-september med blå blomster.

.

akeleie-1 neslesommerfugl-asters

Akeleie, Aquilegia vulgaris
H8
Blomstrer i juni og juli (og mai hos meg)

Asters, Aster
Praktisk talt alle astere er av stor verdi for humlene.
Alpeasters herdig til H7 og blomstrer med blå blomster i juni. Bildet viser en høstblomstrende aster.

.

storstjerneskjerm flicker-margrit

StorstjerneskjermAstrantia Major
H8
Blomstrer i juli-august med hvite eller rosa blomster.

Hagepute, Aubrieta
H7
Blomstrer i april-mai med lilla blomster i lave puter.
Bildet er tatt av Margrit

.

flicker-pony-luricella flicker-duSaNiMa
flicker-pemberlolly flicker-kpjas

Klokkeslekten, campanulla
Praktisk talt alle blomstene i klokkeslekten er riktig gode humleblomster. Dette er fire av de mest herdige, men du kan fritt velge de andre også (om du holder deg unna de fylte naturligvis).
Alle bildene er lånt fra flicker, og er tatt av (i rekkefølge): Pony Luricella, Du-Sa-Ni-Ma, Pemberlolly, og Kpjas

KarpatklokkeCampanula carpatica
H7
Blomstrer i juni-august med blå eller hvite blomster.

Toppklokke, Campanula glomerata
H8
Blomstrer i juni-juli med lilla eller hvite blomster

Melkeklokke, campanula lactiflora
H7
Blomstrer i juli-august med lyseblå blomster

Fagerklokke, campanula persicifolia
H8
Blomstrer i juni-august med blå eller hvite blomster

.

honningknoppurt-1 liljekongvall

Honningknoppurt, Centaurea montana
H8
Blomstrer i juni-juli. Vanlig med blå blomster, men kan også fås i mørkelilla og hvit.

Liljekongvall, Convallaria majalis
H7
Blomstrer i mai-juni med hvite blomster.

.

ridderspore lilla-revebjelle

Ridderspore, Delphinium
H7
Blomstrer i juli-august med blomster i de fleste farger.

Revebjelle, Digitalis purpurea
Obs, kun toårig, blomstrer andre året. La den så seg så blir den flerårig. Sår seg flittig…
H8
Blomstrer i juni-august med blomster i ulike toner av hvit og rosa.

.

geranium kattehale

Rosestorknebb, Geranium macrorrhizum
H7
Blomstrer i juni-juli med rosa blomster.

Strandkattehale, Lythrum salicaria
H7
Blomstrer i juli-september med rosa blomster

.

flicker-tc-davis flekktvetann-1

Gulltvetann, Lamiastrum galeobdolon
H7
Blomstrer i juni-juli med gule blomster.
Obs, ekstremt villig…
Bildet er tatt av TCDavis

FlekktvetannLamium maculatum
H8
Blomstrer i mai-september med hvite eller rosa blomster.

.

flicker-gill-catley forglemmegei

Gul valmuesøsterMeconopsis cambrica
H8
Blomstrer i juni-oktober med gule blomster
Bildet er tatt av Jill Catley

Engforglemmegei, Myosotis scorpioides
H7
Blomstrer i juni med blå blomster. (forglemmegeier ligner mye på hverandre, akkurat denne er flerårig)

.

peonknopp klosterpeon

SilkepeonPaeonia lactiflora
H7
Blomstrer i juni-juli med hvite, rosa eller røde blomster.

Klosterpeon, Paeonia officinalis
H8
Blomster i mai og juni med rosa, hvit eller røde blomster.

.

 

fjellfokk

SibirvalmuePapaver nudicaule
H7
Blomstrer i juni-september med hvit, gul, orange eller røde blomster.

 

Fjellfokk, Polemonium caeruleum
H8
Blomster i juni-juli med blå eller hvite blomster.

.

storkongvall-1 lungeurt-humle

Storkongvall, Polygonatum multiforum
H6-H7
Blomstrer i mai-juni med hvite blomster.

Lungeurt, Pulmonaria
Div arter i omløp, H6 og H7 (andre kilder sier H8)
Blomstrer i april-mai med blå, rosa, røde og lilla blomster.

.

kubjelle-1 flickr-kingsbraegarden

Stor kubjelle, Pulsatilla vulgaris
H7
Blomstrer i mai med lilla, rødlige eller hvite blomster

Kryptimian, Thymus serpyllum
H7
Blomstrer i juni-juli med rødfiolette blomster
Bildet er tatt av Kingsbrae Garden

.

flickr-manue-vicente flickr-otto-schroter

Veronika er gode humleblomster, også de jeg ikke nevner her.
Bildene over er tatt av Manuel Martin Vicente og Udo Schroter.

Firtannveronika, Veronica austriaca
H7
Blomstrer i juni-juli med mørkeblå blomster.

Kosakkveronika, Veronica gentianoides
H7
Blomstrer i mai-juni med lyseblå blomster

.
.

OBS: Dersom målet er å tilltrekke seg humler og sommerfugler så skal du alltid velge sorter som har enkle eller doble blomster, ikke fylte. Insektene må kunne komme til maten og derfor utgår de fylte. Les her om hva som er enkel, dobbelt og fylt blomst.

KILDER:
- Jeg har brukt boken Plants for Bees for å finne frem til hvilken planter som er humlefavoritter.
- Jeg har brukt boken Hageselskapets stauder av Tommy Tønsberg for å finne frem til herdighetsinformasjon osv for plantene.

Les mer:
- Lær mer om humla og hva du kan gjøre for å hjelpe den
- Oversikt over blomster humlene elsker
- Oversikt over superherdige høstblomster
- Hva er herdighetssoner og hvordan finne ut hvilken du har sjøl.

Del

Humlestafetten 2014, bli med og spre kunnskap om humla!

$
0
0

Nyttig og godlunt, humlen er en av hagens viktigeste hjelpere ettersom hun sørger for at plantene kan lage frukt og frø. Men dessverre har hun problemer med å leve i vårt moderne samfunn. Hun er i ferd med å dø ut, og nå trenger hun hjelp!

Alle med hage, balkong eller fellesareal kan hjelpe humlene ved å: Plante humlefavoritter, ikke bruke gift og ved å tilby humla bolig. Les mer om hvordan hjelpe her.

Blogg for humla!
Det er viktig at så mange som mulig gjør litt for humla så derfor inviterer jeg til humlebloggstafett. Har du en blogg så har du en stemme. Uansett hva du blogger om til daglig, og uansett om du har ti eller ti tusen lesere hver dag så håper jeg du vil bruke stemmen din til å hjelpe hagens viktigeste dame!

Slik kan du delta i humlebloggstafetten:
1. Skriv ett nytt innlegg på bloggen din om at humla trenger hjelp, og gjerne også litt om hva man kan gjøre for å hjelpe humla. Du kan feks viser frem en blomst du synes er fin som humla også liker, og med det inspirere andre til å plante humlefavoritter. (Du finner oversikter over humlefavoritter her). Eller du skriver om å ikke bruke gift, eller om humleboliger.
2. Utfordre tre andre bloggere til å skrive om humla. Lenk til de fra ditt innlegg og husk å gå til bloggen deres og fortelle de at de er utfordret.
3. Lenk hit til utfordringen slik at leserene dine kan få lære mer om humla.
4. Når blogginnlegget ditt er postet så kommer du hit til denne posten og legger inn en lenke til din egen bloggpost i lenketingsten under. Da kan andre oppdage deg, og du kan vinne premier!


NG-premieTakk og gulrot, aka premier:

Som en takk til dere som engasjerer dere for humla så har humlestafetten flotte premier fra Nordic Garden!
• For hver tiende som deltar i stafetten (og lenker seg inn i lenketingen) så trekker jeg ut en tilfeldig vinner som får tilsendt 5 poser med frø til blomster humlene svært gjerne vil besøke.
• Utfordringens aller beste blogginnlegg vinner en absurd haug med vårblomstrende løk som humlene elsker. Det er en jury som kommer frem til vinner, og premien deles ut i slutten av august.
Hovedpremien er forbeholdt bloggere med bostedsadresse i Norge, mens frøpremier også sendes til Danmark og Sverige :)

humle-rutelilje-2

Alle er herved utfordret, og jeg håper DU tar utfordringen og så sender den videre. I tillegg til en generell utfordring til alle så sender jeg nå en direkte utfordring til disse bloggerene:
Claus Dalby/ Mitt havelivKomikerfrueGlassverandaI just had to tell you soMarits hagedagbokHobbykokkenGarden LivingMatbloggenHarvest



Slik melder du inn ditt innlegg:
- Trykk på blå knapp over her hvor det står «Add your link». Du føres så til en ekstern side, fyll inn:
Link= nettadressen til blogginnlegget
Link title= navn på bloggen din
Email= Blir kun lest av meg og brukes for å kontakte vinnere eller annet direkte forbundet med humlestafetten.
- Får du det ikke til så legger du bare lenken i kommentarfeltet under og sier du ikke fikk til så fikser jeg :)

.

Humlebloggstafetten er en del av kampanjen Summende hager som drives av Miljødirektoratet og Det norske Hageselskapet. Du finner de på facebooksiden deres, og på hashtagg #summendehager på Instagram. Verdt å følge!

Lenke til summende hager

Del


Årets første lille ekornunge :)

$
0
0

Jeg kom hjem fra langhelg i Bergen i natt, og det første jeg gjorde var å gå ut med lommelukt for å fylle på fuglematerene mine. For kanskje-kanskje-kanskje…
Og javisst, det første jeg så når jeg sto opp var denne lille krabaten :)

Den er ikke så liten, har nok vært ute av bolet på vandring før han her. Men det er første gang jeg ser han inne i hagen min og jeg håper han og søskna hans blir faste gjester fremover. Hurra for våren!

ekornunge

Del

Les intervju med meg hos Aftenposten mf om Levende hager!

$
0
0

Like før påske var NTB på besøk i hagen her for å gjøre ett oppslag om Levende hager. Journalist Kjersti Busterud  og jeg pratet om hvor fint det er å ha en hage hvor små og større dyr er velkommen, og fotografen Vegard Grøtt (har tatt bildet over) tok bilder av at jeg plantet humleblomster og plasserte ut både humlekasser, ekornkasser og flaggermuskasser. Det ble et ganske stort oppslag og det geniale med NTB er at det trykkes i veldig mange aviser, både lokalaviser og nasjonale aviser, på nett og papir. Du kan feks lese saken hos Aftenposten.

Utdypende info om levende hager:
* Les om hvorfor ha en levende hage
* Lær hvordan få en levende hage
* Humla trenger din hjelp! Plant noen av disse humleblomstene, og les mer om humla og hva du kan gjøre for den.

Produktinformasjon:
* Humlekassen og flaggermuskassen er begge fra Wildlife Garden og selges blant annet hos I Gros hage og hos Hortense, OBS: Husk at humlekasser må innredes med mose og ull, du kan lese om det hos La humla suse, kommer også egen bloggpost her om en par dager.
* Ekornkassen kan du bygge selv, her finner du byggetegninger
* Fuglekasser kan du også bygge selv. Koselig stue eller moderne bolig

Del

Grønn stinketege

$
0
0

Det var så fantastisk bra vær i Oslo i formiddag at både jeg og en grønn stinketege satt oss til på terrassen for å slikke sol. Eller, det ble jo til at han lekte slaraffenlivet, og at jeg krabbet rundt på alle fire…

Grønn stinketege har en diameter på 11-14 mm som primært og bor primært i sydligere delene av landet. Navnet har han fått fordi han som forsvarsmekanisme kan utsondre en vond lukt/smak, noe som har gitt den kallenavnet bærfis fordi noe av det den liker å spise på er bringebær, som så kan få en liten usmak. Utover det gjør den lite skade i hagene våre og er en av de gjestene som verken er spesielt nyttige eller farlige. Kjekt å vite, eller hva?

groenn-tege-1

Del

Kung Fu Ekorn!

$
0
0

Ekornungen har noen ganske særegne spisestillinger. Det er jo en viktig del av å være ekorn å være akrobatisk, og nei, de er ikke født slik ;) Det skal mye trening til å få balansen og styrken på plass, og han her ser ut til å kombinere sine to favorittaktiviteter: Spise og trene.

Mon om han ikke har latt seg inspirere av filmen «Kung Fu Panda»… ;)
Den første spisestillingen jeg viser er han den eneste jeg har sett utøve, hagens kung fu mester!


ekorn-kung-fu-3
Dette ser nok enklere ut enn det er, han henger nemlig kun etter tåneglene, det krever styrke å henge slik og ekornungene pleier å «skli» nedover stammen den første uken…

ekorn-kung-fu-2
Og så kommer vi til neste øvelse, her skal man i tillegg holde balansen, materen henger jo ikke helt rolig..

ekorn-kung-fu-1
Ikke så mye enklere dette skal jeg si deg, viktig med et tre med bark med godt feste, lønn anbefales ;)

Husk, du finner flere ekorn og ekornungeposter ved å trykke på stikkordene under her!

Del

Humlesumming over hele landet :)

$
0
0

For en måned siden sparket jeg i gang en humle-blogg-stafett og inviterte ALLE bloggere til å være med å bidra til å gjøre livet lettere for den viktige og truede humla. Og så langt er 59 ulike bloggere med! Mange hagebloggere, men også mange som vanligvis blogger om noe helt annet.

Du finner utfordringen her – bli med du også!
Og du, det er mange små og en stor premie som gulrot og takk, –  frø og løk fra Nordic Garden :)

Det er utrolig mange flotte bidrag, her er et lite utvalg:
• Harvest. Lær om humlekrisa
• Ordspinneriet. Spinner tanker om humlesurr i hagen
• Garden Living sine ti favoritt-humle-blomster.
• Gyldenlakk har en hage høyt til fjells. Der bor det syv ulike humlearter, og hun viser hvordan en kan kjenne de igjen.
• Fagertun forklarer humlas livssuklus
• Og Hønsestrikk som har laget et humle-strikke-mønster!

— Lar du eller har du allerede latt deg inspirere til å gjøre noe for humla i år? I egen hage og balkong, eller ved å hjelpe oss å spre kunnskap via feks blogg eller facebook?

Del

Kvirrevitt fra en av årets favorittmatere!

$
0
0

Fuglene er en viktig del av hagegleden for meg, året rundt. Jeg mater nesten hele sommeren, med god samvittighet. Fint for fuglene og fint for meg :)

Jeg har den siste måneden fått endel spørsmål om en stor hvit mater som jeg har stående i det store bedet fremfor stua. Den står midt i hagens mest brukte/sette del, og er så absolutt et smykke, både med og uten fugl på. Den står slik plassert at jeg nyter den både fra innesofaen og utesofaen, og nå var det på tide å vise den frem solo, og ikke bare som en del av bakgrunnen på bilder og tv. Fuglemateren er fra Wildlife Garden. Du finner forhandlere på deres nettside, eller du kan gå rett til de to fine hagenettbutikkene I Gros hage og Solfang. Materen rommer seks liter med frø og monteres på stolpe, og har et meget godt design både visuelt og praktisk. fuglemater-stor-hvit-1

At materen har et velfungerende design går på at maten oppbevares helt tørt til den slippes ut på et fat, og fatet er relativt godt drenert med overbygg. I tillegg er materen formet slik at fuglene i all hovedsak sitter utenfor materen og spiser, slik at det blir minimalt med avføring inn der hvor maten ligger – dette er viktig ettersom sykdom kan spres ved avføring. Ettersom den er laget i metall så kan den dessuten vaskes, men akkurat det synes jeg er litt klønete å gjennomføre ettersom den er skrudd fast til en stolpe. Produsenten hevder forøvrig at fuglematerens utforming gjør den mindre populær blant de store fuglene. Det stemmer nok, jeg har ikke sett større fugl spise av den foreløpig, men skjæra finner nok en løsning den dagen pilfinken slutter å slenge ut mat til den…

Det visuelle ved designet får dere nå selv bedømme, men jeg synes iallefall den er riktig så pen :)

fuglemater-stor-hvit-2

Slik har designeren tenkt at man skal spise…

fuglemater-stor-hvit-3

Men det finnes alltid noen egenrådige individ…. ;)

 

Fuglene du ser er pilfink og grønnfink. Trofaste gjester i hagen nå, begge med livlige ungeflokker :)  Har du fugl i hagen du lurer på hva heter så titt gjerne innom oversikten min!

Del

Gullbasse på besøk :)

$
0
0

Det er mer enn bare blomster å la seg facinere over og glede av i en hage!

Av og til dukker denne digre billa opp i en blomst. Det er en Gullbasse og det er vel en av de vakreste billene jeg får på besøk. Så stor at den virkelig synes på avstand med ca to cm lang kropp kravler den rundt mellom kronbladene på blomstene.

Gullbassen lever av pollen, blant annet i georgiener, roser og som i dag peoner. Med andre ord humleblomster med stor landingsplass. Jeg har aldri sett skader som resultat av besøk hos meg, men ser at enkelte andre forteller at de har opplevd at kronblader på blant annet roser kan blir småspist og stygge om gullbassene blir veldig mange. Så som med så mye i hagen og ellers, gullbasse er best i passende mengder ;)

gullbasse-peon-1

Del


Spretten søndag: Hei alle butikkeiere, hvorfor selger dere ikke mat til meg!

$
0
0

Ekornet er meget missfornøyd for tiden, jeg er nemlig tom for solsikkefrø, og det er jammen meg tomt i alle butikkene også… Fuglemat ryddes ut av hyllene på våren, så når jeg glemmer å hamstre så har jeg et problem…

Så, ekornet stirrer jo her stygt på meg, men egentlig så stirrer det stygt på alle butikkeierene som kun vil føre fuglemat på vinteren og som nekter dem servering nå. Riktig grettent er det, så irritert at ett av de har gnagd ned sin egen mater… (noe som jo ikke akkurat var et sjakktrekk ettersom det lille jeg har av mat blir porsjonert der sånn at de griske fuglene ikke eter alt, men foreløpig får jo ikke de yngste ekorna til å spise av ekornmaterene, så da tok en pøbel problemet i egne tenner).

Men jeg har jo heldigvis jordbær da, selv om det er noe usikkert om det er trosten eller ekorna som frotser i de…

Del

Når humla gjør innbrudd…

$
0
0

Noen utspekulerte blomster har utviklet blomsterfasonger som gjør at de kun deler ut nektar til noen få utvalgte som da må kravle seg gjennom pollenbærerene. Men det finnes humler som vet råd for slikt. Tyvhumler! Ja, de finnes altså en humletype som heter tyvhumle, og hun har spesialisert seg på å bite gjennom kronbladet slik at hun kommer til nektaren innenfor. Det er ikke bare tyvhumla som gjør dette, jordhumler har også kraftige nok kjever til å bite hull i blomsten. Og de stakkarene som ikke er utstyrt med det rette verktøyet, jo, de bruker rett og slett andre humlers hull, luringene!

Bildene viser en hostablomst. Jeg ser at mine hosta (kalles også bladliljer) er veldig populære blant humlene, selv om de ikke står på noen av de ulike humleblomstlistene jeg har tilgang til. Mine humler kan ikke lese, og summer livlig rundt de lell, og blomstene blir etterhvert riktig så hullete, om du ser nøye etter.
Andre blomster humlene henter ut nektaren på ved å bite inn fra siden er hjelm og trange akeleier.

Og joda, denne oppførselen svekker jo så absolutt blomstens muligheter til bestøvning, men det ordner seg nok stort sett lell for humlene spiser gjerne pollen, så de tar seg en liten bonusrunde innom den delen av blomsten også.

Humla er hagens viktigeste hjelper :)
- les om humla og hvordan hjelpe de her
- delta på humlebloggstafetten!

humle-stjeler-2
På dette og det første bildet ser du tydelig at humla har tunga inni blomsten.

humle-stjeler-3
Her kan du se hullet i blomsten!

Del

Storfint fargefriskt besøk på fuglemateren – stillits!

$
0
0

I dag var det jammen bursdag på forskudd, for i dag dukket stilltsen opp :)
Det er faktisk aller første gang jeg ser stillits. Den er ikke direkte vanlig på fuglebrett, men det er alikevell litt overraskende at det tok meg seks år å se noen her i hagen ettersom jeg bor i kjærneområdet dens. Men, i dag dukket en voksen og to barn opp med gjentatte små besøk. Veldig trivelig!

Stillits er en finkefugl, i nær slekt med grønnfinken. De to fuglene har omtrent samme størrelse og fasong, men veldig ulik drakt. Stillitsen har så definitivt sin egen garderobe, ingen norske fugler ligner på den med sitt røde ansikt og hvit, gul, svart og brun drakt. Barna er som du ser langt mer beskjedne i fargebruk, men sånn er det jo ofte hos fuglene.

stillits-3 stillits-2

I Norge er den primært å finne rundt Oslofjorden og på Sørlandet og på Rogaland, men kan dukke opp lengre nord også. Delvis hekk og delvis streiffugl, så noen overintrer her i Norge og noen reiser til syden (Vest-Europa). Holder sammen som par i hekkeperioden, men jeg har kun sett en forelder her i dag.

stillits-4
Øverste bildet og bildet like over her viser stillitsbarna. De satt seg sjarmerende til på peon og storknebb og pep høyt og tydelig mens mor/far var og hentet mat i fuglemateren. Praktisk med sånne små alarmer altså, så kommer jeg meg opp fra sofaen og får knipset de ;)

stillits

Her spiser stillitsen sammen med pilfinken. Fuglemateren er fra Wildlife Garden (les mer om den her) og jupp, jeg har nå fått fatt i solsikkefrø igjen :D
Takket være en overveldende respons på søndagens hjertesukk så fant jeg frem til fuglemat selv om hagesenterene tydeligvis ikke tror det er gangbar sommervare… Jakter du også på solsikkefrø i store enheter så finner du det hos blant annet Felleskjøpet (som også har nettbutikk), og om du bor i Oslo kan du handle hos Norsk ornotologisk forening Oslo/Akersus, eller på Gjesti.

Del

Humledødaren parklind

$
0
0

Naturen kan være merkelig. Ikke alt er så logisk som en skulle tro og noen ganger blir konsekvenser både uventede og bisarre. En plante som er veldig nyttig for et insekt, kan plutselig bli en dødare for det samme insektet. Mer om det lengre ned.

Som faste lesere vet, jeg er meget opptatt av levende hager, at vi skal ønske dyreliv velkommen inn i hagene. Insekter, fugler, mikroliv og ekorn gir store opplevelser, og de gjør nytte for seg. Dessuten: vi som hageeiere kan ved å ha dyrevennlige hager gi verdifulle bidrag til miljøet, både helt lokalt og globalt.

Ett av dyrene som det er enkelt å hjelpe og som virkelig hjelper oss er humla. Humla og andre pollinerende insekt er ekstremt viktige for matproduksjon og vi som eier en liten uteflekk kan bidra til å styrke bestanden av humler ved å plante lurt, og slutte å bruke ugressmiddel og insektsgift.

Humlene lever av nektar og pollen. Noen blomster har mer av slikt enn andre, og det samt hvordan blomsten er utformet avgjør om det er en god matkilde for humla, eller ikke. Men, det er også et annet viktig moment som avgjør om det er en god humleblomst – giftighet! Noen ganske få planter har en nektar som kan gi alvorlige konsekvenser, enten ved at de svekker eller dreper dyret der og da, eller fører til infertilitet. I sine naturlige områder er ikke disse plantene nødvendigvis et problem, der har humlene (og andre pollinerende insekt) utviklet tolleranse mot giften, men i vårt globale samfunn så flytter vi jo rundt på planter, vi importerer blant annet spennende treslag, og vips så oppstår en ny problemsetting.

Parklind er ett av de trærne som kan utvikle giftig nektar. Det skjer ikke hvert år, men spesielt på tørre varme sommere kan det skje, og da faller humlene til bakken i hopetall. I dag har Aftenposten en artikkel om saken, den kan du lese her, og om du vil lære mer så anbefaler jeg Facebooksiden til  La humla suse. De har skrevet litt i dag, men mest finner du om du skroller ned til innlegg lagt in 23 juni og leser Atle Mjeldes kommentar så blir du enda lurere.

humle-rose

Om mangelfull miljøvurdering
Det jeg synes var mest interessant med artikkelen hos Aftenposten var at den påpekte at det for økologisk vurdering av trær frem til nå kun har sett på spredning og trussel mot lokal fauna, og at parklind derfor står uten anmerkninger hos artsdatabasen. Det er ingen tvil om at informasjon om at parklind kan utvikle nektar som dreper humler bør med i den vurderingen! For JA, dette er et kjent problem, ikke en tilfeldig hendelse. Jeg har selv blitt kontaktet av leser som opplevde at det plutselig lå masse døde humler i hagen hans på Høybråten i Oslo. Jeg spurte om han hadde lind, noe det viste seg at han hadde en stor ale av. Leserne og naboene endte faktisk med å beskjære trærne slik at blomstene ble fjernet, snakk om innsats for humla!

Det er forresten litt usikkert nøyaktig hva som gjør at parklind og enkelte andre lind i perioder dreper humler. At humlene dør er altså ikke ukjent, man veit bare ikke helt hvorfor. Det er spesielt humlene det går utover, bier ser ut til å tåle det bedre.

humle-honningurt

Hvilken lind bør unngås:
Det finnes mange arter, hybrider og kulivarer av lind. Alle har rik produksjon av nektar, men det varierer hvor giftige de kan bli. Følgende lind bør unngås: (kilde lindarter/hybrider/kultiverer: Atle Mjelde, La humla suse)
- Parklind, (Tilia x europaea, eller Tilia cordata x platyphyllos)
- Sølvlind, (Tilia tomentosa)
- Tilia euchlora
- Tilia x Petiolaris
- Tilia oliveri
- Tilia ‘orbicularis’

.
Vil du lese mer om humla?
- Nøkkelside med masse nyttige lenker
- Hvordan kan DU hjelpe humla
- Planter humla digger. Det er svært mange flotte humleblomster, i dagens bloggpost ser du bilder av kornblomst, rosen Rosa Munti, og honningurt, alle tre omtalt i lenken.

Del

Vann i hagen! Skap stemning med en bolle eller krukke!

$
0
0

Det er så koselig med litt vann i hagen! En dam er jo drømmen, men en kommer virkelig langt bare med et fat, og det fine med fatene er jo at de lett kan dekoreres opp med blomster :)

Jeg har flere slike små vannspeil. Delvis for min egen del, og delvis for fuglene og ekorna som synes det er deilig med vann nå i varmen. Så fyll opp noen boller, legg en eller flere store stein i så fuglene får noe å stå på, og dryss noen blomster over. I dag var det høstfloksen som fikk jobben som vannpryd, men roser og ringblomster og georginer og knapp og mye-mye annet blir også fint :)

Og siden jeg veit mange lurer: Krukken med vann i ble kjøpt på Bauhaus i fjor høst, aner ikke om de fortsatt har disse. Den var uten hull i bunn. Vi har malt denne som har jobben som vannspeil sort innvendig med murmaling, det gav virkelig et skikkelig puff. Jeg har sett den samme krukkefasongen i en rekke ulike hagesentra i ulike størrelser, så spør lokalt om de har eller kan skaffe.
Møblene i bakgrunnen er malt med maling fått av Fargeriket. Det er brukt farger fra deres fargekart «Ny norsk flora», stolene du ser er i Potentilla og Nellik. Obs, dette er ikke utendørsfarger så jeg er ikke garantert at møblene holder seg så skarpe i fargen over tid.

blomster-fat-3

blomster-fat-4

blomster-fat-7

blomster-fat-5

blomster-fat-6

blomster-fat

Del

Viewing all 131 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>