Quantcast
Channel: Moseplassen » Dyr
Viewing all 131 articles
Browse latest View live

Spretten søndag: mamma-ekornet lager nytt rede, i hagen :)

$
0
0

Det har de siste ukene løpt et ekorn på strømkabelen som går i tomtegrensa, og forrige søndag la jeg merke til noe fantastisk!

Hun bar på redemateriale!
Jeg småløp rundt i huset fra vindu til vindu, og fikk avklart at fruen har laget en bolig i ei gammal furu som står like ved terrassen vår. Hurra! Det er nok bare et «nødbol», tror ikke hun bor der, men kanskje kommer hun flyttende en dag, med ungene :D

For ja, hun er nemlig mamma, du kan tydelig se en patte på det siste bildet!

ekorn-rede5 ekorn-rede4 ekorn-rede3 ekorn-rede2

Husker dere at jeg hadde ekornunger i hagen i våres? Her er gjennsyn med posten hvor dere kan se hun flytter barna. Denne gangen har hun heldigvis valgt å bruke et gammelt fuglerede med en bedre plassering.

PinterestDel


Garderobeskifte….

$
0
0

Denne stæren har kommet i stemmeskifte! Ja, altså, nå veit jeg ikke om den faktisk finnes et stemmeskifte på fugler, men det finnes så absolutt et fjærskifte. Noen av fuglene har nemlig meget ulik drakt som barn og som voksen, og denne endres nå på høsten.

Som barn har stæren en gørrkjedelig brungrå drakt, som voksen en skjønn sort drakt med fargespill i grønn og lilla og med gule tegninger. Overgangen fra det ene til det andre er naturligvis ikke gjort i en fei, og ser nokså pussig ut, eller hva?

Digger du fugl? Se flere blogginnlegg om stæren via stikkordet stær.

PinterestDel

Spretten søndag: Ekornet tester ut det nye fine fuglebadet!

$
0
0

Tidligere i sommer kjøpte vi krukker til den nye store terrassen, bla en stor og lav variant. Den hadde ingen hull i bunn, og før vi rakk å lage hull så kom jeg heldigvis på at den ville jo være et helt perfekt fuglebad! Litt tungvint er det å holde vannet rent, men det er det verdt, for det er virkelig dekorativt med en slik stor vannflate.

Fuglebadet står ved siden av stolene i kjøkkenhagen like ved der hvor jeg mater fugler og ekorn, og den er godt besøkt av småfuglen. Men det var først i dag jeg fikk se ekornet svinse nedom den. Heldigvis så skjedde det akkurat når mannen og jeg var i hagen for å ta noen bilder, og mannen fikk i all hast knipset dette bildet! 
Flott, men samtidig en skuffelse….

Fuglehus-fuglebadNå er min personlige policy at jeg skal glede meg over det er bra, og ikke tenke så mye på det som ikke ble som det kunne. Men, jeg må si at det eneste jeg tenker når jeg ser dette bildet, er å irritere meg over bakgrunnen…. Altså, den bakgrunnen dere ser er litt merkelig, men det er ikke det som irriterer meg, det som irriterer meg er det dere ikke ser. En time tidligere sto det nemlig et fuglekasse der, en fuglekasse jeg har malt opp for at det skal brukes i malekjeden Fargerikes inspirasjonsmagasin Base. Tenk for et fantastisk bilde det hadde blitt da! Med ekornet som drakk fremfor det søte huset…

-sukk, av og til er det litt vanskelig å være glad for det man har altså ;)

PinterestDel

Butikker som selger ekornmatere!

$
0
0

I fjor monterte jeg opp en egen ekornmater, og for en suksess! Ekorn vil veldig gjerne spise av de vanlige fuglematerene og trenger slettes ikke egne matere, men om du gjerne vil sørge for at det aldri er tomt for mat, eller du vil gi ekorna dine noe helt spesielt (feks mandler som er favoritten her), så kan en slik ekornmater være et godt kjøp.

I dag deler jeg tips om hvilken modeller som finnes og hvor du kan kjøpe de!

Min ekornmater er fra Wildlife gardens, og var engang i tiden veldig veldig fin. Dessverre så har missunnelige fugler og ekorn som ikke har knekt koden med å løfte taket gått litt hardhent løs på den, så nå ser den temmelig rufsete ut. Du kan se bilder av hvor fin den er ny i denne bloggposten. Det at ekorn og fugler hakker og gnager vil nok være et problem for alle modeller i tre. Jeg veit det finnes i metall, men har ikke sett det i noen norsk butikk.

Wildlife gardens fuglematere finner du mange steder, blant annet hos Solfang, hos I Gros hage og hos Fuglebo. Pris ligger rundt 399 kr.

Andre ekornmatere:
ekornmatere2

PS: Det er slettes ikke sikkert ekorna dine forstår hvordan spise av materen, eller det kan hende at de rett og slett foretrekker fuglemateren. Dette som så mye i hage handler om å teste ut, og ikke forvente for mye ;) Når det er sagt så kan det hjelpe på opplæringen av ekorna å legge noe under lokket slik at det blir tydligere glippe og dermed lettere å forstå. Har de så først spist en gang så husker de det trolig til neste gang. Pass bare på at det ikke kommer regn oppi kassen, for så mygler maten.

Hos meg er som sagt ekornmateren en stor suksess og de fleste ekorna spiser veldig gjerne av den. Jeg fyller den med solsikkefrø, og legger av og til en neve mandler eller hasselnøtter eller noen rosiner eller andre godbiter oppi. Jeg synes det er fint at det alltid er mat å hente her, og det synes helt tydelig ekorna også :D

PinterestDel

Fuglematsesongen er i gang! Mater du?

$
0
0

Jeg har stor glede av fuglene som besøker hagen og gjør mitt ytterste for å få riktig mange gjester. De skaper liv både med sine farger, bevegelser og lyder i hagen. Det er rett og slett utrolig koselig å ha besøk, og så er det jo attpå til nyttig både for hagen og naturmangfoldet.

Jeg har blogget mye om fuglemating, du finner alle bloggposter via stikkordet fuglemating. Og, mere blir det! Jeg har akkurat fått inn de nyeste fuglematerene fra Nelson Garden og Nordic Garden så da kommer det anmeldelser på de, og så skal jeg nok jakte ned andre spennende fuglematere og fortelle dere om også. (Se forøvrig her for et fornøyelig glimt inn i hagen når pakkene kom)

Men hvordan er det med deg? Mater du fuglene? Og i såfall, hvorfor?

flaggspett
Bildet øverst viser en pilfink, nederst ser du en flaggspett.

PinterestDel

Spretten søndag: Vingle-dingle-hei-hopp

$
0
0

Vi er nå i «prøve ut nye fuglematere modus» her på Moseplassen, og ekornet trår naturligvis til som ivrig tester. Til stor fornøyelse for meg, for det er jo ikke alle matere ekornet synes det er like lett å spise av, spesielt ikke når de henger i lange dinglete snører…….

Denne er i sedertre og plast fra Nordic Garden, og jeg synes den er både pen og praktisk.  Maten oppbevares tørt og slippes ut på foringsbrett, fungerer godt for peanøtter og solsikkefrø. Nøttepellets (et nytt produkt fra Nordic gardens) fungerte ikke så bra for de ble «hengende igjen», de skle ikke ut fra oppsamlingplassen bak plasten og ut på brettet under. Brettet er enkelt å vaske, og det er enkelt å fylle på materen.

PS: Jeg har fått mater og mat av nordic garden.

PinterestDel

Spretten søndag: Sesongens siste ekornungekull på plass i hagen :)

$
0
0

Det har virkelig krydd av ekornunger i hagen i år! To mødre har produsert minst tre kull hver seg, ett av de bodde sågar i hagen en stund. Det er jo alltid gøy med ekornbesøk, og de små ungene er ekstra søte, og ekstra nysgjerrige. Herlige små klønete pelsdotter som iler rundt i hagen på ekspedisjon, noen ganger kommer de sågar inn i huset. (Se denne videoen for celebert stuebesøk).

For snart to uker siden dukket den første ungen fra runde tre opp. Jeg har siden det sett minst fire ulike unger. Om de alle er fra samme kull eller to ulike veit jeg ikke, men begge mødrene ser nå ut til å være ganske ferdig med diingen så jeg synes det er sannsynlig de er fra to ulike kull. Så blir det spennende å se hvor mange av ekorna som velger å bosette seg i nabolaget, men at det kommer til å være ekorn her fast også fremover, ja det er jeg ganske så sikker på :) 

ekornbarn-oktober2 ekornbarn-oktober1
Ikke like enkelt å få fatt i maten alltid… Ekornungen brukte noen forsøkt på å forstå matkassa, men koden er knekt nå :)

PinterestDel

I dag hørte jeg høstens kjæreste (fugle)sang!

$
0
0

Jeg er ingen kjenner av fuglesang, men jeg prøver å lære meg noen av de for jeg synes det er koselig å vite, og så er det sabla praktisk i de tilfeller hvor fuglene ikke er så interessert i å vise seg frem.

En av de fuglene jeg hører oftere enn jeg ser er sidensvansen. Den har slettes ikke en vakker sang, det er mer snakk om litt høyfrekvent piping, men fordi jeg synes sidensvansen er så kul så opplever jeg den som riktig så flott.

Sidensvansen er en trekkfugl så den kommer ofte forbi her på vår og høst og i dag var en riktig stor flokk i nabolaget. Dessverre er det skjelden de lander i hagen så det blir arkivbilder på dere i dag. Som dere ser er sidensvansen en riktig vakker fugl, med en eksepsjonelt kul sveis og underholdende kroppsspråk :)


sidensvans-3

sidensvans2

sidensvans-1

PinterestDel


Spretten søndag: I bur….

$
0
0

Det er ikke såå lett å spise av mat som dingler og svinger når man er bitte liten ekornunge. Ikke er det så lurt å sitte å spise på bakken heller, småbarna er ikke i nærheten så flink til å passe seg som de voksne. Så, når jeg fikk årets siste kull med ekornunger for noen uker siden så fant jeg ut at jeg fikk lage til en enkel foringsplass oppe i et tre.

Men, jeg hadde jo ingen fuglematere som passet til fastmontering.
Løsningen ble å fiske frem en lykt jeg har fått og som jeg aldri bruker. Lykten er jo pen, men helt upraktisk ettersom den ikke skjermer for vind. Men nå fikk den nytt liv som meisebollehus! Ekorna virker godt fornøyd de, og det er jeg også, skulle bare ønske jeg hadde valgt et penere oppheng..

PS: Har du fått med deg at jeg har satt igang en ny utfordring? Denne gangen er det naturdekorasjoner dere kan dele, og det er allerede 15 bidrag! Stikk innom og bli inspirert, og del gjerne av dine egne prosjekt også!

PinterestDel

Lurt på hvordan ekorn kan bevege seg så fort?

$
0
0

Jeg har mange ganger latt meg facinere over hvor utrolig raskt ekorna kan bevege seg oppe i trærne. Spesielt når de jager hverandre, da går det unna i et vanvittig tempo. Helt ubegripelig at de får med seg beina.

Men, nå veit jeg svaret. De klatrer ikke, de hopper! Jeg har jo sett det på bakken mange ganger at de hopper i lange flate buer, og jeg ser jo også at de hopper fra tre til tre, men det var først når jeg så bildet nedenfor at det gikk opp for meg at de beveger seg på akkurat samme måten i trærne. Altså, det hender jo de beveger seg sakte og da blir det jo mer som å gå/løpe, men når de skynter seg så skjer det ved at de tar sats og hopper bortover eller oppover langs trestammene.

Tøft, eller hva?

ekorn-hopper1

og førøvrig, bildet nederst viser en ung ekornunge, jeg har en viss følelse av at han roper «se mamma, ingen hender»! ;)

PinterestDel

Spretten søndag: Heihei :)

Fuglematere fra Nordic garden, med give-away!

$
0
0

Nordic Garden er en av landets ledende leverandører til det norske hagemarked. De har et bredt utvalg fuglematere og fuglemat og jeg har testet noen av fuglematerene deres. Under finner du omtale av mine fire favoritter.

Jeg har i tillegg fått diverse fuglematere og fuglemat å gi vekk! For å delta i trekningen så behøver du kun å skrive en kommentar i kommentarfeltet på denne bloggposten eller i posten på Facebook (du kan melde deg på begge steder om du vil så får du dobbeltsjangse). Formidagen 11. desember trekker jeg fem tilfeldige vinnere og kontakter de direkte, og så vil det etter noen dager komme førjulspakker i posten :)

Mine fire favoritter:
fuglematere-Nordicgarden 4På vinduet:
En liten fuglemater som festes rett på vinduet med sugekopper. Jeg har hatt en hengende på ruta her i to måneder og så langt fungerer den helt strålende. Den rommer ikke stort, men konstruksjonen er fornuftig og god og får du behov for å vaske den så er den enkel å ta inn uten å løsne sugekoppene.
Obs. Fuglemater plassert på ruta vil kun besøkes av de aller modigeste småfuglene.
Rommer ca 2 desiliter frø eller nøtter, kan også brukes for å legge ut brød ol. I pleksiglass og tre.
Veiledende pris: 69kr

fuglematere-Nordicgarden 3Fuglemater sedertre:
Populær fuglemater blant både ekorn og fugler. Jeg synes også den er fin, og så er den god på hygiene. Maten oppbevares tørt og slippes så ut på et trebrett som er åpent i endene og dermed godt drenert. Stort takutstikk gjør at brettet holdes relativt tørt, og brettet er såpass smalt at fuglene ikke så lett får skiti i matfatet. Fylles på ved å dra taket oppover langs tauet.
Rommer ca 1,5 liter frø eller nøtter. I pleksiglass og tre, med tau for oppheng.
Veiledende pris: 299kr

fuglematere-Nordicgarden 2XXXL fuglemater
Har du voldsomt med besøk i hagen, eller bare ikke så lysten på å fylle på materen så ofte? Da kan dette være et godt alternativ. Stor mater for solsikkefrø hvor frøene oppbevares bak netting og under et romslig tak, og så slippes ut gjennom små åpninger nede ved brettet. Brettet er greit drenert og oppretholder god hygiene. Solsikkefrøene vil bli våte om en har bortoverregn, men hele materen er godt nok drenert til at det ser ut til å gå fint å tørke de ut igjen (men har du veldig vått klima så er det vel neppe den beste).
Ekornet hater den. Hullene er slettes ikke dimensjonert for munnen hennes, og hun greier å gnage hullene større heller…
Rommer ca 10 liter frø. I lakkert metall med kjetting for oppheng.
Veiledende pris: 349kr.

fuglematere-NordicgardenRødt hus:
Veldig praktisk liten fuglemater. Maten holdes knusktørr og slippes ut på et lite brett som det aldeles ikke er mulig å skite på, så topp karrakter for hygiene.
Bildet viser den nesten like materen for nøtter, som også er god.  Den ment for frø har pleksiglass der det er netting, og et lite brett helt nederst.
Rommer ca 1 liter frø eller nøtter. I pleksiglass og lakkert metall med bøyle for oppheng.
Veiledende pris 149kr.

Forhandlere: Nordic gardens varer er blant annet å finne i Felleskjøpetbutikker, på Coop og i frittstående hagesenter og butikker.

Bildene viser: Fra topp: Spettmeis, pilfink, blåmeis, kjøttmeis, blåmeis og verdens søteste ekornunge.
Fordi noen sikkert lurer. Det rare i det aller første bildet er nøttepellets, et nytt produkt fra Nordic garden. I teorien et smart produkt, men mine fugler er over hode ikke interessert i de, de vil heller ete alt mulig annet rart.

PS: Vil du lese mer om fuglemating, inkludert tips til hvordan få flest mulig gjester i hagen så anbefaler jeg at du svinger over til den nyoppsatte nøkkelsiden.

PPS: Synes du det er gøy med fuglemating? Det blir litt fuglematfokus nå denne uken, og neste mandag skal jeg på TV2s God morgen Norge og snakke om mating av fugl :)

Liten ekornunge på første ekspedisjon i hagen. Prøvde alt mulig for å komme ned til maten, uten hell..

Liten ekornunge på første ekspedisjon i hagen. Prøvde alt mulig for å komme ned til maten, uten hell..

Jeg har fått fuglematere og mat av Nordic garden, bloggposten er ikke sponset utover det.

PinterestDel

Julenek i kransform! Koseligeste hagepynten – slik lager du den:

$
0
0

For en par uker siden så satt jeg og tenkte på julenek (eller kornnek som jeg er vant til å kalle de). Hva kunne jeg gjøre for å oppgradere de, gi de et nytt utseende? Og plutselig slo det meg: Krans! Havre er godt egnet som kransmateriale med sine mange aks på stilk, og vips så hadde jeg kombinert pynt og nytte. Kransen er enkel å binde, og du kan leke deg både med størrelser og former, og pynte den opp med naturmaterialer, julekuler, bånd ol.

Havrekransen (julenekskransen) er en av et knippe lag-dekorativ-fuglemat triks jeg skal vise på God morgen Norge når jeg nå skal dit igjen på mandag for å snakke om fuglemating (både mat og matere). Jeg er derfor veldig spent på hva dere lesere synes om den, det vil indikere hvor mye tid jeg bør bruke på den på tv. Sjøl er jeg superfornøyd og gleder meg til å henge de ut til fuglene :)

Slik binder du kransen:
kornnek-hjerte

En havrekrans lages på akkurat samme måte som en krans med vintergrønt. (Dersom du foretrekker video så kan se en video som demonstrerer vintergrønn krans her).

diy-kornnek-krans 1

Du trenger:
- Ett julenek (selges på hagesentere mm).
- Tynn ståltråd for å binde med
- En krans å binde på. Du kan kjøpe en halmkrans, eller du kan lage din egen enkle krans av stiv ståltråd eller grener. Jeg har brukt stiv ståltråd, da får jeg en slankere krans enn om du starter på en tykk halmkrans. Stiv/tykk ståltråd kan du dessuten gi akkurat den fasongen du vil, for eksempel et hjerte. Ståltråd får du rimelig på byggvarebutikker, jeg har brukt gammel hesjestreng fra barndomsgården om noen skulle lure.

diy-kornnek-krans 2

Begynn med å lage små buketter av juleneket hvor toppen på aksene kommer like høyt. Det enklest å binde kransen om materialene ligger klar så du slipper å legge den fra deg hele tiden. Aller enklest er det om du binder hver bukett sammen med tynn ståltråd, men det går greit å bare legge bukettene utover bordet uten å binde sammen også. Det er enklere å få pent resultat med mange små buketter, størrelsen på bukett må dog tilpasses størrelsen på kransen.

diy-kornnek-krans 3

Legg en og en bukett med havre på kransen og surr en par ganger rundt med ståltråden mellom hver bukett. Pass på at du bygger den like tykk hele veien rundt, og at den er pen også fra siden. Skal den henge fritt så må den også være pen på «baksiden», dersom du binder på ståltråd så er det enkelt å lage pen bakside også.

diy-kornnek-krans 4

Mengden korn pr bukett og hvor du binder buketten fast avgjør hvor tykk krans du får. På bildet kan du se at jeg binder buketten fast litt opp på kornet, det er for å få en tynn og tett krans.

Legg all havren i samme retning på en rund krans, binder du et hjerte så er det penest å binde ovenfra og ned på hver halvdel.

diy-kornnek-krans 5

Det aller vanskligeste med hele kransen er å få en pen avslutning, men med litt fikling så får du det til! Løft det første kornet til side og surr på korte buketter til det er jevnt og pent.

Nå er kransen ferdig. Se over den, er den jevn hele veien rundt? Om ikke så tar du bare saksen og friserer vekk litt av kornet slik at den blir like tykk over det hele.

Lag usynlig oppheng med ståltråden eller synlig oppheng med sløyfe eller hamptau, og sett gjerne på en stor fin rød sløyfe eller annen pynt.
- Ferdig!

Les mer:
- Du finner mange andre dekorasjoner du kan lage via stikkordet «Slik lager du dekorasjoner»
- Delta i dekorasjonsutfordringen med dine egne prosjekter
- Les mer om fuglemating, inkludert annen hjemmelaget fuglemat her.

kornnek-krans-diy

PinterestDel

Slik lager du meiseboller i figurform

$
0
0

Hjemmelagede meiseboller er gøy å lage, fine å se på, populære i hagen og populære hos dere lesere. Jeg har blogget mye om meiseboller, men av en eller annen grunn hadde jeg ikke en egen bloggpost for de fine meisebollefigurene, de var kun del av andre bloggposter. Nå har de fått sin helt egen plass i solen, og så håper jeg det kan gjøre at enda flere blir hekta på å lage meisebollene sjøl! Så tips gjerne venner ;)

Dersom du vil lage vanlige meiseboller som henges ut i en klump så er det ikke så nøye med fordeling av fett og tørrvarer, da kan du ta miksen på slump. Men jeg har utviklet to ulike oppskrifter du kan la deg inspirere av; her finner du de og mange meisebolletips 

Men om du vil lage slike fancy meisebollefigurer som jeg viser her så anbefaler jeg deg å følge min spesialoppskrift som du finner under. Den er satt sammen slik at meisebollen får maks hold, noe som gir penere figurer.

meiseboller-diy 1Oppskrift:
250 g Flott
125 g Delfia
150 g Hvetemel
150 g Solsikkekjerner
100 g Havregryn
225 g Nøtter (usaltede!)
Det er som du ser både Delfia og Flott i oppskriften, det gir best hold og jeg anbefaler at du bruker det. Du kan eventuelt bytte ut delfiafettet med mer flott, men da blir det ikke like bra ;)
Når det gjelder nøtter så er det rimeligeste å kjøpe peanøtter (jordnøtter) på hagesenter, eventuelt mandler på salg.

meiseboller-diy2Blande:
Smelt fett, gjerne på lav/middels varme. Dersom fettet koker så må det kjøles ned noe før du blander inn tørrvarene ellers blir de fritert. Kjør peanøttene i en matmaskin til de blir skikkelig finhakket, hakk så solsikkefrøkjernene og havregrynet. Rør så det hele sammen og la det stå på benken til det har kjølna nok til at fettet har begynt å sette seg og massen er enkel å jobbe med.
Dersom du glemmer deg vekk og massen stivner før du fyller formene så kan du varme den opp igjen, men bruk lav varme den svir seg lett.

meiseboller-fylle-form 2Lag figurene:
Jeg bruker pepperkakeformer for å lage mine figurer, men om du har andre type små kakeformer så er de også godt egnet. Bare pass på at det ikke er altfor tynne partier på figuren, de knekker lett av.
1. Bruker du pepperkakeform så legg formen på et skjærebrett eller annet helt flatt, legg bakepapir på flata.
2. Legg litt masse ned i formen.
3. Legg hyssing eller bånd ned i formen. Legg den gjerne i en krøll/bøy, da sklir den ikke ut. Meisebollene spises vanligvis opp ovenfra, så la båndet gå langt ned.
4. Legg i masse til det er fult, pass på at du får fylt helt ut i alle hjørner.
5. Om du ønsker kan du pynte med rosiner, korn, nøtter osv.
6. Sett brettet i kjøleskapet eller i fryseren til massen er helt stiv. (dvs en natt i kjøla eller ca to timer i fryseren).
7. For å løsne meisebolla fra formen så bruker jeg fingrene og varmer metallet/plasten litt og dytter den så ut. Har du en koppformet form så kan du dyppe den i varmt vann for å få den til å løsne.
8. Heng de rett ut, eller lagre de for senere bruk. Går du for lagring så bør de oppbevares kjølig, (i kjøleskap, fryser eller i en kald bod). I romtemperatur vil fettet bli mykt og figurene mister sitt stramme pene utrykk.

Lykke til!

Les mer om mating av fugl her
- Du finner tips både om annen fuglemat du kan lage, og om fuglematere og om hvordan du kan få en populær hage.

meisebolle-figurer

PinterestDel

På mandag skal jeg på God morgen Norge og snakke om fuglemating :)

$
0
0

Glad i hagefuglene? Da håper jeg du skrur på tv mandag morgen! Jeg skal på God morgen Norge igjen og tema for dagen blir fuglemating. Jeg har med meg mange ulike fuglematere og skal snakke litt om hvilken mater som er egnet til hva og hva som skiller en god mater fra en dårlig. Vi skal også snakke om selve maten, både den vi fyller i materene og fuglemat som kan henge for seg selv og være dekorativ (feks kornkrans, nøttekrans og meiseboller).

Om du vil lese mer om fuglemating allerede nå så kan du gå inn på den nye nøkkelsiden, der finner du lenker videre til mine viktigeste bloggposter!

Tidspunktet for sendingen kan forskyves, men foreløpig har jeg fått oppgitt at jeg skal på kl 07.40, 08.10 og 8.40. Så kommer det hele i reprise fra kl 10 (uten alle nyhetene). Kanalen er TV2, det kan sees på nett i ettertid, men da må du dessverre ha sumo abonement.

Jeg skal stå på TV2-taket denne gangen – så kryss fingrene for at det ikke blir 10 minus og vind da folkens!
- og ha en riktig gooood helg! Selv skal jeg hygge meg med niesen som er her på helgebesøk :)

OPPDATERT: Er du på jakt etter noen av materene jeg viste frem på sendingen så finner du de her

PinterestDel


Fuglematere fra Wildlife garden:

$
0
0

Wildlife garden er en svensk bedrift som lager fuglematere hvor både utseende og fungsjon er avgjørende for design. Fuglematerene utformes i sammarbeid med ornitologer, og det syns! Her er lagt stor vekt på god hygiene, det vil si at de utformet slik at fuglene i liten grad kan skite i maten, og de oppbevarer maten tørt frem til den porsjoneres ut.

Materene er i hovedsak formet slik at det primært er de minste fuglene som får spist av de. Det er en fordel om du vil unngå skjære (som jeg ikke tror får til å spise av noen av disse), men betyr også at dompapen og ekorna sliter med å spise av enkelte av de. (Faktisk ville nok mine ekorn ha gnagd trematerene i fillebiter i forsøk på å komme til maten, så skal jeg ha noen av disse så må det være de i metall).

Wildlife garden har seks ulike grunnmodeller, som igjen har ulike fargevalg, så det er nokså mange muligheter. De leveres i pene esker og er supre som gaver :)

Fire utvalgte:
Ps, bildene nedenfor er ikke tatt av meg ;)
18668989-origpic-a69ee9Gigantmater:
Dette er fuglemateren for alle som ønsker seg en stor fuglemater og har bortoverregn! Ja, jeg snakker nå til dere vestlendinger som har etterspurt akkurat det. Materen er i metall og plast, plasthylseret kan tas ut og dermed er hele saken uhyre enkel å holde ren. Denne tror jeg både ekorn og dompap kan spise av, men skjæra sliter nok. Står på ønskelista mi for jul, så kanskje dere får se mer av denne fremover.
Les om den hos Wildlife garden
Rommer 6 liter frø. Monteres på stang (stang følger ikke med). Koster ca 495 kr

 

11661153-origpic-4932ebKombimatare:
Denne kan brukes til meiseboller, epler eller nøtter. Den har en innvendig nettinghylse som brukes om du serverer nøtter, og kan fjernes for å servere andre store ting. Perfekt om du plages med at fugler og ekorn stikker av med meisebollene dine! Du kan i tillegg variere hva slags bøyler du setter på materen, så kan du styre hvor store fugler som får til å spise av den. I metall.
Les om den hos Wildlife garden
Rommer ca 1,2 liter. Henges opp. Koster ca 195 kr

 

11661121-origpic-d570ecFoderlada (forlåve)
En komplett fuglemater for de minste fuglene. Har fire innvendige rom: To for frø med en «hylle» å spise fra, +  en for meisebolle med grov netting  og en for nøtter med fin netting, begge disse sitter fuglene på små sittepinner. Jeg foretrekker å ha flere matere så blir det mindre krangling mellom fuglene, men om du gjerne vil ha en mater som gjør alt og attpåtill holder skjæra unna så er denne godt utformet.
Les mer om den hos Wildlife garden
Rommer fem liter. Bygget i tre. For montering på stang (stang medfølger ikke). Koster ca 695 kr.

 

11661104-origpic-d3938fMultiholk:
Som navnet indikerer, denne har to fungsjoner. Ved å fjerne en plate og stenge ett hull så kan den brukes enten som fuglemater eller som fuglekasse (overnatting). Jeg synes ikke det er noen videre god ide å si at man først skal bruke det for mat og så til bolig ettersom jeg synes man skal fortsette å mate også utover våren når det jo er høysesong på boligen, men jaja, det er jo fint å ha muligheten ;)
Det finnes mange ulike utrykk på multiholken, både funkis og rustikk romantikk – les mer på Wildlife garden.
Rommer to liter frø. Er i tre for montering på stang (følger ikke med) eller på vegg. Koster ca 420 kr.

.
Her kan du kjøpe fuglematerene:
Wildlife garden har god distrubusjon og du finner en butikkoversikt på deres nettside. Av norske nettbutikker så anbefaler jeg spesielt I Gros hage og Solfang som begge har et godt utvalg og sender pr post. (Prisene er hentet hos I Gros hage)

Disclamer: Siden noen sikkert lurer, bloggposten er ikke sponset på noe vis (jeg sier alltid i fra når noe er sponset, men jeg skjønner om det ikke er innlysende for alle). Jeg har noen her nå på lån for å skrive om de og ta de med til God morgen Norge (ja, jeg skal altså snakke om fuglemating på mandag). Bilder i blogginnlegget er hentet på Wildlife gardens nettside, med unntak av det første som jeg har tatt selv.

Les mer om fuglemating på nøkkelsiden!  Les om andre fuglematere på stikkordet fuglemater

PinterestDel

Spretten søndag: Mmmmm – kongler!

$
0
0

Selv om vi har mange furuer på og rundt tomta så er det veldig skjeldent jeg ser kongler på bakken, de forsyner nemlig ekorna seg av! Og det er ikke snakk om at de fisker ut ett og annet frø, neida, hele kongler gnages i fillebiter, til tider så høylytt at jeg kan høre de ned i hagen.

- koselig!

Og så lar jeg dette være en en liten påminnelse til alle som tenker at store trær bare er i veien. Det er de ikke, de er blant annet mathall og bolig for hagens små venner :)

PinterestDel

Ikke jul enda, så ekornet holder seg til hverdagskosten…

$
0
0

Hagen full av dekorativ julemat, men hva tror du ekornet spiste på når mannen fant ut at han skulle filme i dagtidlig… Men altså, ekornet er jo like søtt det, selv om meisebolla er av det enkle slaget ;)
Jeg var forresten riktig glad han filmet for jeg har faktisk helt glemt meg vekk og nesten ikke laget dyrevideoer det siste året, det lover jeg å bli flittigere med.

- Fikk du lyst til å lage litt julemat til hagens venner? oppskrift på slike enkle meiseboller finner du her, og de fancy finner du her.

Og du, skru gjerne på tv i morgen tidlig (ca kl 08.10 eller reprisen litt etter kl 10), da er jeg på God Morgen Norge med islykter! Julete islykter naturligvis – god jul!

PinterestDel

Høydepunkt fra 2013: Samfunnsnyttig hageblogging

$
0
0

2013 var et spennende og aktivt år og i januar har jeg tenkt å dryppe inn noen ulike høydepunkt. Jeg starter med humla, og den får være først ut fordi jeg synes det er fint å vise at selv om hage og Moseplassen mest av alt er hygge og kos, så kan hygge og kos også ha en samfunnsnytte!

Hager, balkonger og parker er ikke bare der for vår nytelse, de kan bidra til artsmangfold. Og artsmangfold er langt viktigere enn de fleste forstår. La oss ta humler og bier. Mange ser på de som irriterende og litt skumle skapninger mens de i realiteten er uhyre viktige for vår eksistens. For det er humlene og biene som sørger for at vi får bestøvning på svært mange av våre frukt og grønnsaksplanter. Uten de, ingen mat! Dessverre er bestandene av humler og bier i sterk tilbakegang, men vi kan hjelpe, og det er ikke vanskelig.

Jeg har vært oppmerksom på biene og humlenes utfordringer i en par år, men det var først i fjor jeg følte at jeg hadde overskudd nok til å sette meg skikkelig inn i det og lage godt stoff om det. Det resulterte i mange bloggposter om temaet, at jeg skrev om det spaltene mine i Norsk hagetidend og Norske hjem, ble intervjuet på radio.

Men jeg tror det som gjorde størst forskjell var en stor og uhyre populær bloggkampanje. Svært mange ble med og spredde kunnskap om humla, 120 av disse registrerte seg i denne oversikten! Og jeg fikk mengder med tilbakemeldinger. Både fra de som allerede var humlefans, men også fra folk som tidligere var skeptiske som når de forsto hvor nyttig (og ufarlig) humlen var endret standpunkt til å ha den som en kjær hagevenn.

humle-spir

bård-vegard-solhjell-anneHumlefokuset mitt skjedde i sammarbeide med Miljøverndepartementet og Norsk hagetidens kampanje Summende hager og resulterte i at jeg bla fikk møte daværende miljøvernminister Bård Vegard Solhjell. Og så ble jeg kjent med masse spennende fagpersoner som velvillig stilte opp og hjalp meg med fakta.

Og ja, humlene (og biene) et minst like viktig tema i 2014, så jeg kommer til å fortsette å blogge om den lille hagevennen. Håper det inspirerer enda flere til å plante humlemagneter i hagen, tilrettelegge for boligbygging og droppe unødvendig sprøytning!

Lyst til å lære mer om hvorfor humlene er viktige, og hvordan DU kan hjelpe de? Besøk nøkkelsiden, der finner du lenker videre til alt du trenger.

Del

Spretten søndag: søt i sola!

$
0
0

I dag var det sooool! Sol-sol-sol!
Og snø, og minusgrader og vinter!

Jeg var så glad for solen at jeg glatt overså kulda og ble værende ute altfor lenge for å fotografere. Mye morsommere å ta bilder når det er sol! Devis fordi det er digg å endelig få sol på ansiktet, men mest fordi jeg synes det gir de beste bildene. Jeg er ikke flink nok teknisk til å ta gode bilder i dårlig lys, og uansett så liker jeg best naturlig lys som jeg føler tilfører en dimensjon og gjør at motivet kjennes mer levende.

Dyrene kan vel egentlig styre sin begeistring for den snøen og minusgradene, men det fikk de da til å komme til meg fremfor å rote rundt alle andre steder. I dag hadde jeg besøk av tre ekorn, fem svarttroster, en gråtrost, en haug med grønnfinker, kjøttmeiser og blåmeiser og spettmeiser. Minst en flaggspett, en rødstrupe og til og med en enslig kjernebiter. Veldig godt oppmøte må jeg si, og de så da ut til å stortrives i sola de også :)

Håper du også hadde en fin helg!

Del

Viewing all 131 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>