En levende hage er en hage hvor det legges til rette for fugler, ekorn, sommerfugler, pinnsvin, humler, biller og mikroliv mm. En hage hvor det ikke brukes gift, en hage hvor hagen i stor grad får ordne seg selv.
Jeg er stor fan av levende hager, av tre grunner:
1. Flere hageopplevelser
2. Sunnere og mer lettstelt hage
3. Mer miljøvennlig
1. En levende hage gir mer hageglede!
De små hagegjestene skaper opplevelser og er kilde til økt hageglede. Fuglene skaper bevegelser og lyder og farger hele året gjennom, kanskje spesielt verdifullt på vinteren, men jeg synes det er aller morsommest på våren når alle de små babyfuglene dukker opp. Ekorna hopper rundt og sprer glede med hvert sprett, både for meg og besøkende som gjerne kommer med «ekorn!» utbrud når de kommer forbi. Insekt er kanskje noe man trenger litt trening for å se gleden i, men tar du deg tid så byr de på mye. Akkurat nå summer humlene så høyt at jeg hører de gjennom ruta, som de forøvrig gjerne dunker litt lett inni på jakt etter frokost fra vinterdvalen. Litt senere i år kan jeg følge sommerfuglene som danser rundt blomstene og hviler seg på steintrappa, og om jeg går på oppdagelsesferd i hagen så oppdager jeg kanskje en mystiske bille som plutselig stikker hodet frem fra en blomst :)
2. En levende hage gir en sunnere og mer lettstelt hage:
En levende hage har levende jord. Det vil si at jorda er full av sopp og bakterier og mikroorganismer som bryter ned og gjør næringsstoffer tilgjengelig for plantene. Dette bidrar til at plantene blir sunnere og frodigere, og sunne planter blir ikke så lett utsatt for sykdom og skadedyr.
En levende hage har dessuten færre skadedyr fordi hagen også har rovdyr som eter de fleste skadedyrene som skulle dukke opp. Målet er en balanse hvor det er liv, og hvor det er ok med litt skader og skadedyr, men hvor dyrelivet holder seg selv i sjakk slik at det ikke blir nødvendig å stresse rundt med giftflasker og bekymringsrynker. Noen blondeblader får man finne seg i, og av og til må man trå til og hjelpe ederkoppene og fuglene med å holde lusa i sjakk, men i det store og hele greier hagen seg selv.
Spurvehauk, rovdyr i alle størrelser er en naturlig del av en mangfoldig hage
3. En levende hage bistår i å oppretholde biologisk mangfold
Moderne landbruk, veibygging og boligbygging fortrenger dyrene og insektene fra sine naturlige boområder. Men, en hage kan med litt tilrettelegging bli gode erstatningsboområder for mange av dyrene og insektene. Om vi gir rom til nyttige planter som byr på mat og boliger, tillater at plantene våre kanskje blir spist litt på, lar det være rom for litt forfall i form av råtne trestubber ol, og i tillegg bygger noen boliger og støttemater fuglene og ekorna på vinteren så kan vi bidra til at arter som ellers ville hatt dårlige vilkår kan bestå.
Biologisk mangfold er viktig, for mange av de små og litt større krypene har en stor nyttefungsjon. Feks de pollinerende insektene, de er i tilbakegang og trenger vår hjelp, og den bør vi gi fordi uten pollinrende insekt blir det magert med frukt i hagene våre!
De nyttige plantene kan være like vakre som de «unyttige». Helleborus feks, en av de vakreste og høyt elsket frokost for humla.
Men ja, naturligvis er det noen uønskede også i dette paradis…
Ja. Selv om jeg er opptatt av at en skal ta vare på de ulike krypene i hagen så er det naturligvis slik at enkelte skadedyr ikke lar seg kontrolere naturlig. De har ikke mange nok fiender, eller er altfor flittige til å formere seg. Rådyr, brunsnegler og lus er av de som ikke så lett lar seg avskrekke, og som man må gjøre målrettet tiltak mot. Men før du tråkker på den rare billen eller knuser den mystiske larven så kan du tenke over om den faktisk gjør skade, eller om du bare handler på gammel vane. Den rare larven blir kanskje en fin sommerfugl, og det er det vel verdt å miste en par blader for?
Foredrag og utstilling.
4-6 april er det hagemesse på Norges Varemesse i Lillestrøm. Der skal jeg ha en liten utstillingshage og et foredrag hvor levende hager er tema. Foredraget går på lørdag kl 15.30 og søndag kl 16.00. I foredrag og utstilling vil jeg ta for meg hvordan en kan få en levende hage, både med plantegrep og ulike hagedingster – håper å se deg der!
- Har du en hage hvor du gir rom for mer enn bare blomstene? Fortell gjerne hvorfor du liker å ha små og store hagegjester på besøk i hagen din, og hvilken du er gladest for å se!